SANAL TESELLİLER ÇAĞI
En sevdiğim kadın oyuncular arasında yer alan Meryl Streep’in başrolde yer aldığı Julie& Julia; iki gerçek hikayeden yola çıkarak , farklı zaman dilimlerinde yaşayan ancak kendi zaman dilimlerinde benzer mücadeleler vermiş inatçı , tutkulu , yemek yapmaya aşık olan iki kadının hikayesini anlatıyor. Filmde hayatları iç içe geçen iki kadının, tutku ve cesaretle hiçbirşeyin imkansız olmadığını anlatması, korona günlerinde hayata umutla , dirençle tutunmam için bana ilham kaynağı oldu.
Hayat hızla geçiyor ve gerçekten de insan ancak kendisini aşan bir hedefi varsa , peşinde koşacağı bir anlamı varsa yaşadığını hissediyor. Bugünler ise bana Nazım Hikmet’in “ Yaşamak şakaya gelmez, büyük bir ciddiyet ile yaşayacaksın hayatı” mısralarını anımsatıyor.
İnsanoğlu var olduğu andan itibaren bir anlam arayışı içinde. Bu sadece insanın sorgulayabileceği, dert edebileceği bir konu. Dünya modernleşme çağını yaşarken belki de insanlık tarihi boyunca bu arayış hiçbir zaman bu yüzyılda olduğu kadar önemli hale gelmemişti.
Açlığın, kıtlığın, savaşın, kavganın olmadığı en rahat toplumlarda depresyonun tavan yapması, bağımlılığın bu kadar yayılması, şiddetin normal hale gelmesi, intiharların sıradan bir vaka olması belki de hayata tutunamamanın, bir anlam bulamamanın farklı sonuçları.
Bu haz ve hız çağında çoğu zaman unuttuğumuz daha da önemlisi korktuğumuz şey ise ; kendimizle başbaşa kalmak. Ufacık bir boşluk yakaladığımızda sarılıyoruz irili ufaklı ekranlarımıza, kısa yoldan dijital takılmalarla avunmaya, oyalanmaya çalışıyoruz.Ancak ruhsal sorun yada boşluk duygusuyla teselli aradığımız bu cihazların bizleri sadece geçici olarak avuttuğu gerçeğini unutuyoruz..
İşte kendi ölümlülüğümüzle yüzleştiğimiz bugünlerde ; “Hayatım yaşanmaya değer bir hayat mı? Bundan sonra hayatımı daha anlamlı yaşamak için neler yapabilirim” üzerine biraz daha düşünmemiz gerekiyor belki.
Bu küresel salgın kendimizi hatırlatsa büyük oranda sorunumuz çözülecek aslında. Yeniden bir tanışşak kendimizle, nereden geldik, nereye gidiyoruz ve esasında nereye gitmek istiyoruz bir muhasebesini yapsak. Kalbimizin sesini duysak, bilgisine ve tecrübesine inadığımız aklımızı ve korumaya kollamaya çalıştığımız değerlerimizi yanımıza alsak, güçlenerek çıkacağız bu felaketten.