SANAL TESELLİLER ÇAĞI

0
1439

SANAL TESELLİLER ÇAĞI

En sevdiğim kadın oyuncular arasında yer alan Meryl Streep’in başrolde yer aldığı  Julie& Julia; iki gerçek hikayeden yola çıkarak , farklı zaman dilimlerinde yaşayan  ancak kendi zaman  dilimlerinde benzer mücadeleler vermiş inatçı , tutkulu , yemek yapmaya aşık  olan iki kadının hikayesini anlatıyor.  Filmde hayatları iç içe geçen  iki kadının, tutku ve cesaretle hiçbirşeyin  imkansız olmadığını  anlatması,  korona günlerinde   hayata umutla , dirençle tutunmam için bana ilham kaynağı oldu.

Hayat hızla geçiyor   ve gerçekten de insan ancak kendisini aşan  bir hedefi varsa , peşinde koşacağı  bir anlamı varsa yaşadığını hissediyor. Bugünler ise bana  Nazım Hikmet’in     “ Yaşamak şakaya gelmez, büyük bir ciddiyet ile yaşayacaksın hayatı” mısralarını  anımsatıyor.

İnsanoğlu var olduğu andan itibaren bir anlam arayışı içinde. Bu sadece insanın sorgulayabileceği, dert edebileceği bir konu. Dünya modernleşme çağını yaşarken belki de insanlık tarihi boyunca bu arayış hiçbir zaman bu yüzyılda olduğu kadar önemli hale gelmemişti.

Açlığın, kıtlığın, savaşın, kavganın olmadığı en rahat toplumlarda depresyonun tavan yapması, bağımlılığın bu kadar yayılması, şiddetin normal hale gelmesi, intiharların sıradan bir vaka olması belki de hayata tutunamamanın, bir anlam bulamamanın farklı sonuçları.

Bu haz ve   hız çağında  çoğu zaman unuttuğumuz daha da önemlisi korktuğumuz şey ise ; kendimizle başbaşa kalmak. Ufacık bir boşluk yakaladığımızda sarılıyoruz irili ufaklı ekranlarımıza, kısa yoldan dijital takılmalarla avunmaya, oyalanmaya çalışıyoruz.Ancak  ruhsal sorun yada boşluk  duygusuyla teselli aradığımız bu cihazların bizleri  sadece geçici  olarak avuttuğu gerçeğini unutuyoruz..

İşte kendi ölümlülüğümüzle yüzleştiğimiz bugünlerde  ; “Hayatım yaşanmaya değer bir hayat mı?  Bundan sonra hayatımı daha anlamlı  yaşamak için neler yapabilirim” üzerine  biraz daha düşünmemiz gerekiyor belki.

Bu küresel salgın kendimizi hatırlatsa büyük oranda sorunumuz çözülecek  aslında. Yeniden  bir tanışşak kendimizle, nereden geldik, nereye gidiyoruz  ve esasında nereye gitmek istiyoruz bir muhasebesini  yapsak. Kalbimizin sesini duysak, bilgisine ve tecrübesine inadığımız aklımızı  ve korumaya kollamaya çalıştığımız değerlerimizi yanımıza alsak,  güçlenerek çıkacağız bu felaketten.