Üretime Değil, Tüketime Ara Verdik.

0
1122

Hayatta hiç bir şey korkutucu değil, yeter ki  anlaşılabilir olsun.

Artık daha az korkmak için ,  daha fazla ve daha iyi anlama zamanı.Bugünlerde bir çok kişinin bu kadar  korkması ve kendini  güvende hissetmemesi  hiçte şaşırtıcı değil  çünkü tarihimizin  en büyük kırılma noktalarından birinden geçiyoruz. Her şey çok hızlı gelişiyor,değişiyor . Bizlerde  dünyaya değiştiği ölçüde ayak uyduramayınca , kendimizi kontrolden çıkmış hissediyoruz . Pek çoğumuzun  kafası ve yönü karışıyor. Robotik ameliyatlar, gen düzeltimi, klonlama veya yapay zeka  gibi şeylerden bahsedildiğini duysakta bu gelişmelerin insanlığı nereye götüreceğine  dair fikrimiz pek yok.

Dünyadaki  en büyük üç kuvvet olan  teknoloji,küreselleşme  ve iklim değişikliği hep birlikte hızlanıyor ve bunun sonucunda toplumlarımız, çalışma ortamlarımız ve jeopolitik dengeler  tekrar şekilleniyor. Bizlerde çılgıncasına hızlı  bu çağda ayakta  kalabilmek için hayatlarımızı yeniden tasarlamaya çalışıyoruz.

Pek çoğumuz  bu yolculukta  kendi hızımıza dahi yetişemiyoruz.Böyle bir zamanda panikleyip geri çekilmek yerine  durup biraz düşünmemiz gerekiyor.  Bunu  bir lüks yada eğlence olarak değil ,çevremizde neler olup bittiğini daha iyi anlamak ve onunla daha verimli bir şekilde etkileşime geçebilmek için yapmamız  gerekiyor.

Küresel işletmelere  etik ve liderlik konusunda  danışmanlık yapan LRN şirketinin CE0’su DovSeidman şöyle diyor: “Bir makinede durdur tuşuna bastığınızda makine durur, ancak insanlarda durdur tuşuna bastığınızda  insanlar işe koyulurlar. Daha detaylı düşünmeye başlarlar, varsayımları tekrar gözden geçirirler,nelerin mümkün olabileceğini tekrar değerlendirirler ve en önemlisi derinlerdeki inançlarıyla tekrar bağlantıya geçerler ve bunun sonucunda da , daha iyi bir rotayı kurgulamaya başlarlar. Ancak en önemli şey “ durma halinde ne yapıldığıdır” diye ekliyor.

Maalesef bir illet  dolaşıyor  dünyanın bütün şehirlerinde, caddelerinde sinsice.Müthiş bir bulaşma korkusu altında,evlere hapsetti hepimizi.İşte bende sosyal izolasyon günlerimde, zorunlu olarak her şeyin durduğu bu anlarda,kendimi dinleme,hayatın şamatasında unuttuğum pek çok şeyi yeniden hatırlama ve farkına varma şansını  buldum.  Zamanımı  daha çok okuyarak,düşünerek, yazarak ,farkına vararak en önemlisi daha çok üreterek  geçirmeye gayret ediyorum.Kabul,ortalık yangın yeriyken ve  bir çok şey aleyhimizde düdük çalarken  bir şeyler düşünmek, üretmek  pek  kolay olmuyor ancak günlerim, yarı canlı, kendi kendine üreyemeyen   nevi şahsına münhasır bir  mikrobun  ziyan etmesine izin vermeyeceğim kadar kıymetli.

Hepimizin yaşadığı karmaşadan sıyrılıp  kişisel olarak bağımsızlığımızı ilan etme zamanı geldi. İçinde bulunduğumuz şu an  her şeyin başlangıç noktası olabilir.

Bu duraklama anında  “ÜRETİME DEĞİL TÜKETİME” ara verdiğinizi unutmayacağınız sağlıklı günler geçirmenizi dilerim.

TUĞBA ŞENGÜL